Tuesday, February 12, 2008

Prve dva tyzdne a par faktov

Dnes sa mi to zda ako vcera, ale je fakt ze uz su to dva tyzdne co som v tejto nadherne zamrnutej krajine :). Wow to leti... za tu chvilku sa stalo tolko udalosti, ze ani neviem kde zacat. Snad dlzim zopar faktov na uvod a moj pohlad na veci po prvych 2ch tyzdnoch :).

Ludia
su rozdielni, rovnako ako u nas. Z mojho pohladu sa mi zatial zdaju priatelski a otvoreni, hoci isty kanadsky patriotizmus je vidiet. Prirovnal by som ich mentalitu podobnu tej nasej :). Velmi mili ludkovia, aspon tu v Kingstone.
Co je naozaj uzasne je, ze tu mozte najst ludkov z celeho sveta, najviac asi Cinanov, Vietnamcov, Indov, Korejcov, Indonezanov a potom ludkov z Europy, Afriky, Australie, latinskej Ameriky... naozaj multikulturalna spolocnost, dokonca sa mi zda, ze podstatne viac ako v USA, co je velmi, velmi zaujimave.

AIESEC Queen's
toto su ludkovia, ktorym vdacim, ze som v tejto nadhernej casti nasej planetky a naozaj si zasluzia podakovanie za ich snahu pomoct. Pomohli mi hlavne s byvanim, no taktiez im vdacim za nadherny zazitok z regionalnej konferencie a nedavny bowling. Takze naozaj sa staraju, aspon vramci ich casovych moznosti, hlavne Mark co je tunajsi LCP, jemu patri moja osobna vdaka, lebo bez neho by som tu vazne nebol a bol by som podstatne viac strateny v prvych dnoch.

Ubytovanie
je velmi slusne, moja izbicka pripomina sice malu jaskynku, pretoze nema okna, ale na druhej strane nie je az taka mala (3x4m cca) a platim za nu iba 400$ co je na tunajsie pomery naozaj lacne (studentske izby na Queen's campuse stoja cca 700$). Okrem mna byvaju v spolocnom apartmane este 3 ja ludia. Majitel a prenajimatel a pastry-kuchar Hilbert (50), kuchar Kagy (16) a sikmooky scientist Steve (cca 30+), ktoreho ale casto nevidam. Zvycajne sa stretavame v spolocenskej miestnosti alebo v kuchyni pri labuznickych ochutnavkach roznych pokrmov a zakuskov, co je naozaj super. K spolunazivaniu mozem dodat, ze sme vcelku fajn zostava. Trosku ma prekvapilo, ked mi druhy tyzden z chladnicky zmizol 2l dzus a flaska piva. No veci sme vyriesili (konkretne Hilbert s Kagym) a uz je vsetko na poriadku.
Fotocky su uz ako tradicne k dispozicii v picasa albume, kto sa chce pokochat viktorianskou architekturou. Domceky su tu inak velmi podobne. Male, utulne a s vezickami :).

Strava
je velmi podobna nasej europskej, tj. francuzskej. Zaujimave su dve veci. Prva je, ze tu najdete potraviny z celeho sveta v podstatne rozmanitejsom vybere ako u nas. Co je pre mna maly raj a tym padom moju vyplatu minam na stravu, co je naozaj gurmansky zazitok :). Druha zaujimava vec je alkohol. V state Ontario platia zakony, ktore zakazuju volny predaj alkoholu a mozte si ho zakupit len v specializovanych obchodoch (LCBO, Beer store). Vacsinou potrebujete ID ak vyzerate mlado a alkohol je vam k dispozicii od 19 rokov ak sa nemylim. Ceny su adekvatne k ich platom, takze nejake prepocitavanie nema zmysel, ak nechcete aby vam vlasy stali dupkom. Zavisi od potravin, niektore sa daju kupit za ceny ako u nas napriklad dzus, ostatne zvycajne 2x, 3x az 4x drahsie. Alkohol 2x az 3x. Jedlo v restauracii od 8 do ... $ cca, no v priemere za 8-15$ dostanete slusne jedlo z ktoreho sa najete. V campuse od 5-8$ take rychle take-away food, co si zvycajne kupujem na obed do prace.

Doprava
Dopravu v Kingstone (miestnu) som zatial nevyuzil, takze doplnim casom. Do prace to zatial zvladam za 15 minut peso. Vseobecne ale plati, ze s CoachCanada sa dostanete vselikde busom a vlaky su sice o cosi drahsie ale urcite pohodlnejsie. Zatial som vyuzil spojenie CC Toronto-Kingston co ma vyslo na 56$, 3h cesty.

Pocasie
Vyslovene kanadske polarne, vdaka za donutenie k bunde mamca :). Strieda sa tu snehova vichrica, vichrica, ladovy dazd, dazd, teploty od +5 do -22. Takze naozaj sa clovek nenudi a zaujimave je ze vsetko sa dokaze zmenit za jeden den. Rano vam napadne pol metra snehu, na obed prsi, podvecer padaju ladove zrna, a v noci udrie mraz, ze rano nikto nejde radsej ani do prace :). Snehu je tu pozehnane, cca 50cm ... co je pre tuto oblast nezvyk, pretoze za posledne dva tyzdne napadlo viac zrazok ako za celu minulorocnu zimu. Pritom aj mrazy boli velmi silne spojene so silnym vetrom co vytvarali podmienky pre -30C na pocit. Kommercna odbocka: Mal som tu cest testovat v tychto extremnych podmienkach fotak a baterky posli behom 5 minut, vobec sa divim ze slo fotit, display robil zaujimave ukazy, prsty som rozmrazoval naslednych 15 minut, nastastie bez nasledkov.

Praca
pre CMC Microsystems je zatial trosku chaoticka, pretoze vo firme maju toho vela, nic nestihaju a chyba im lepsi plan co a kedy treba robit (PS: toto bude managerska pozicia pre Vaska), takze vsetko meska. Zatial si vsak nikto nenasiel cas ma zapojit do nejakeho serioznejsieho projektu, tak pomaham nasej hlavnej programatorke s php funkciami, integraciou VoIP do Salesforce a takymi malickostami ako je supis moznosti ukrytia email adresy pred spam robotmi a pritom ponechat moznost jej zobrazenia v prehliadaci...co je vcelku zaujimave. Moja posledna uloha je zistit moznosti parsovania PDF a vytahanie informaci z tohto typu dokumentu. Co bude asi o hodne zlozitejsi oriesok ... ma s tym niekto skusenosti ? :) Snazim sa teda moc nesklamat a v podstate sa s tymito ulohami zaroven ucim stale nove veci co je velmi prinostne. Uz len zorientovat sa v tom ich chaotickom systeme bola narocna uloha a stale si myslim, ze som relativne mimo, pretoze nik nema cas na nejake vysvetlovanie :). Uvidime co dalej, budem priebezne doplnat v sekcii praca.

Ludia v praci su inak mili, az na vynimky ...ale to je asi vsade rovnako. Pracujeme priemerne 7-8h denne, zvycajne si dame prestavku na obed cca 1h, ktoru stravime spolu v zasadacke a zjeme si bud co sme si priniesli z domu alebo co si kupime pocas prestavky v campuse. Pracovna doba je cca od 8-9h rannej do 15-17h vecernej. Co mi vyhovuje. Cesta do prace na campus Caruther's hall trva cca 10-15 minut , podla toho ci je pol metra snehu, cisty lad alebo vichrica.

Anglictina v praci je zatial trosku srandovna lebo moje vyjadrovacie schopnosti su zatial ... takze ked je zle skoncim pri OK a sirokom americkom usmeve co som si natrenoval v USA :). No snazim sa zapajat aspon v ramci moznosti.

Social life
Zatial tu na pivo s kym chodit moc nemam veru, no pomalicky si nachadzam ludkov s ktorymi sa da ist na vylet alebo do klubu :).
Studenti zvycajne chodia do LCBO kvoli pre drinking, pretoze alkohol v klube alebo bare je naozaj drahy a potom sa vydavaju na bowling, do klubu na diskoteku, do baru na pokec alebo len tak zostanu vo svojich viktorianskych budkach a kecaju a popijaju, co ma nesporne svoje caro, hlavne ked su z rozlicnych krajin :).

Kingston facts:
http://www.cityofkingston.ca/
http://tourism.kingstoncanada.com/index.asp

Kingston videos:


No comments: